TERET ADUNK

a képzeletnek

Szeretnél tudatosan, ,,zölden” utazni? Segítünk!

Ha nyaralni megyünk, pihenni szeretnénk. Kifeküdni a víz mellé, és csak lazítani vagy ismeretlen helyeket, kultúrákat felfedezni. Nincs is rosszabb, mint végigrohanni, végigidegeskedni a nyaralást, mindezt úgy, hogy nem figyelünk a környezetünkre.

Sokan vannak, akik az otthonukban tudatosan válogatják a hulladékot, újrahasznosítanak, kevesebbet használják az autót, többet kerékpároznak és úgy általában környezettudatosan élnek. Utazás során azonban egy kicsit több odafigyelést igényel ,,zöldnek” maradni – ám egyáltalán nem lehetetlen.

Van néhány tippünk, ami segíthet:

Mondjunk nemet a szívószálra
Ha nem szeretnénk  hozzájárulni a globális műanyagproblémához, és csökkenteni szeretnénk a műanyagfogyasztást, akkor az egyik legegyszerűbb mód, ha nemet mondunk a szívószálra, műanyag tányérra, pohárra és mindenre, amire csak tudunk. Igyunk saját, újratölthető pohárból vagy kulacsból, használjunk fa vagy fém evőeszközt, papírtányért. Ne feledjük – sok kicsi sokra megy.

Sétáljunk többet
Ha a strand nincs túl messze, ha a városig is csak egy laza séta az út, ne indítsuk be az autót. A nyaralóhelyek többségén bérelhető kerékpár, vegyük igénybe a szolgáltatást, de tényleg sétálhatunk is többet – így a délben elfogyasztott fagyit is lemozoghatjuk, és a környezetet sem szennyezzük.

A lassú utazás környezetbarátabb
Nem kell mindig rohanni! Ha van rá mód, utazzunk lassan – például vonattal repülő helyett. Természetesen minden közlekedési eszköz szennyezi valamilyen mértékben a környezetet, de ha a repülést elhagyjuk, máris csökkentjük a karbonlábnyomunkat.

Nézzük meg jobban, mit használunk
Mielőtt felkenjük a fényvédő krémet, megnézzük, mi az összetétele? Bizony a legtöbben nem tesszük, pedig sokat jelentene. A mérgező anyagokat tartalmazó fényvédők rendkívül károsak a természetes vizekre. Ha tudjuk, jobb, ha nem mérgező, természetes fényvédőt vásárolunk és használunk, ami általában cink-oxidból vagy titán-dioxidból készül. Nemcsak a bőrünket védi, de csökkenti a vizek lakóira és növényekre gyakorolt ​​hatását is.

Voltál már drogériánkban? Nézz körül nálunk, ha szuper fényvédőt keresel!

Támogassunk helyi gazdaságot
Bárhová is utazunk, támogassuk a helyi közösséget, a helyi gazdaságot. Ahelyett, hogy egy tipikus szuvenírboltban vásárolnánk meg az ajándéktárgyakat, vásároljunk kis, helyi boltban egy nem túl ismert környéken. Eltarthatunk egy helyi családot, ha pénzünket a helyi gazdaságba fektetjük. Boltok helyett a helyi piacokat is látogathatjuk, friss zöldséget és gyümölcsöt beszerezhetünk helyi termelőktől is a szupermarketek helyett.

Válogassuk a szemetet szelektíven – mindenhol
Szelektív hulladékgyűjtésre ma már mindenhol van lehetőség, csupán egy kis tudatosság kell hozzá. A szállodai szobánkban is gyűjthetjük külön a szemetet, amit, ha nem restelljük, később mi magunk is kidobhatunk.

Járjunk járt úton
Ha nemzeti parkban vagy tájvédelmi körzetben túrázunk, ügyeljünk arra, hogy a kijelölt útvonalon maradjunk . Az ösvények okkal vannak ott, mivel egyes növényfajok rendkívül kényesek, és nem nőnek, ha emberek tapossák őket. Környezetbarát utazóként a mi feladatunk, hogy óvjuk a tájat. Maradjunk az ösvényen, ne rongáljunk, ne hagyjunk nyomot. Még egy csodás virágos szelfi kedvéért se.

Ezekkel a módszerekkel viszonylag kis erőfeszítéssel sokat tehetünk környezetünkért. Csökkenteni tudjuk környezeti lábnyomunk, miközben jól is szórakozunk. Utazzunk tudatosan – nyaralásra fel!