4 őrült fesztivál a nagyvilágban

A fesztiválok nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy jól érezzük magunk, miközben mindig új és újabb ismeretekkel gyarapodhatunk, sok esetben a helyi kultúrába is belekóstolhatunk a finom ételek és italok mellett. Számtalan fesztivál van hazánkban és a világban, néhány egészen őrült és furcsa. Most ezek közül szemezgettünk.

Boryeong iszapfesztivál, Dél-Korea
A világ legkoszosabb fesztiválját, ahol szó szerint kötelező mocskosnak lenni, 1998 óta rendezik meg Dél-Koreában. A helyszíne Boryeong városának Daecheon strandja. Az ott található iszap rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik és csodásan megszépíti a bőrt. A szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy az eseménnyel reklámot biztosítanak a tápanyagokban gazdag iszap felhasználásával készített kozmetikumoknak, de a fesztivál gyorsan Korea legnépszerűbb nyári rendezvényévé vált. Ma a Boryeong iszapfesztivál egy remek ürügy arra, hogy mindenki piszkos legyen és remekül szórakozzon.

A fesztiválozók minden évben élő zene mellett kipróbálhatják a kozmetikumokat, a különféle iszaphoz kapcsolódó egészségügyi és szépségápolási termékeket és szolgáltatásokat. Emellett természetesen van iszapmedence, iszapcsúszda, iszaplabirintus-akadálypálya, iszapos testfestés és még sok egyéb bolondság.

La Tomatina, Spanyolország
A La Tomatina a legőrültebb spanyol fesztivál, amit minden év augusztusában rendeznek Buñol városában 1945 óta. A La Tomatina eredetének sok változata létezik. Van, akik szerin a gyermekek ártalmatlan csínytevéséből, mások szerint a piacon összevesző zöldségesek csatájából ered az ötlet, de akad, aki szerint régen a városlakók paradicsommal fejezték ki dühüket és csalódottságukat a városi tanácsosok iránt.

A spanyol fesztivált az 1950 -es évek nagy részében betiltották, de 1957 -ben a helyiek gúnyos temetéssel tiltakoztak, koporsót vittek, amiben óriási paradicsom volt, a zenekarok pedig gyászindulót játszottak, végül megkapták az engedélyt, és tarthattak fesztivált.

Mára a La Tomatina hatalmas turisztikai vonzerő, sok ezren látogatnak el a fesztiválra, ahol több tonnányi túlérett paradicsom repül a levegőben. El tudod képzelni, ahogy minden szó szerint úszik a paradicsomban?

Songkrani Vízfesztivál
A legvadabb vízi harcként ismert fesztivál minden év áprilisában kerül megrendezésre, és hagyományosan a thai újév kezdetét jelzi. A víz locsolása mindig a thai emberek számára áldást, tisztulást és megújulást jelent. A fesztiválon minden korosztály szuper vízipisztolyokkal vagy vödör vízzel felfegyverkezve áll készen arra, hogy idegeneket és barátokat eláztasson.

Az ünnepi programok közé a buborékok parádéja, professzionális táncosok fellépései, vallási felvonulások és egyéb szórakoztató műsorok tartoznak.

Burning Man, Black Rock City, Nevada
A meglehetősen baljós név és a körülötte lévő rejtélyek ellenére a Burning Man az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb és legextrémebb fesztiválja. Színhelye Black Rock City, Nevadában, egy teljes értékű, ideiglenes metropolisz, amit csak a fesztiválra hoznak létre.
Eredete 1986-ra tehető, amikor egy baráti társaság, a napforduló alkalmából elégetett egy két és fél méter magas, rögtönzött, fából készült bábut. Mára a bábu és a tömeg is kinőtte magát.

A Burning Man az önkifejezés fesztiválja, az ideiglenesen felhúzott városban mindenki az lehet, ami lenni akar. Művészet, közösség, szabadság – ez a lényeg, miközben nincs pénz, vásárlás, szemetelés, csak cserekereskedelem és öngondoskodás.

Még mindig javában tart nálunk is a fesztiválhangulat. Vásárlásod alatt igazi dj-k szolgáltatják a zenei aláfestést, gyere el, hallgasd meg őket te is!