hello egészség

A tápanyaghiány jelei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Mindannyian tudjuk, hogy testünk egészségének megőrzéséhez vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk. Sajnos olykor még a tudatos táplálkozás mellett is megtörténhet, hogy szervezetünk egyes vitaminokból vagy ásványi anyagokból hiányt szenved.

Vajon mik a tápanyaghiány jelei? Honnan tudhatjuk, ha testünk hiányt szenved?
Mik azok a jelek, amikre mindenképpen oda kell figyelni?

1. Súlyos hajhullás
A hajunk kisebb mennyiségben minden nap hullik. Ősszel még fokozódik is a hajhullás, ilyenkor akár napi 80-100 szál hajat is veszíthetünk. Azonban, ha ez az állapot tartósan megmarad, vagy a hajszálak száma fokozódik, mindenképpen érdemes utánanéznünk az okoknak, hiszen jelezhet például cink- és vashiányt, vérszegénységet, de jele lehet bakteriális fertőzésnek, gyulladásnak (például fog- és ínygyulladás) és pajzsmirigy-problémáknak is.

Tippünk: Kompenzáld a koffein-fogyasztást extra folyadékbevitellel, maradj egész nap jól hidratált és vásárolj jó minőségű hajápoló készítményeket, vitaminokat, például mikor a bevásárlóközpontban jársz.

2. Nyelv égő érzése, nyelvfájdalom
A furcsa tünet ijesztő lehet, és mindenképpen érdemes odafigyelni rá, hiszen egyértelműen tápanyaghiányt jelez, méghozzá a B12-vitamin hiányát. Ha az égő érzés mellett még problémák jelentkeznek az egyensúly érzékeléssel, székrekedés és száraz bőr jelentkezik, akkor mindenképpen érdemes azonnal pótolni a hiányzó tápanyagot, hiszen a B12 vitamin-hiány tartósan károsíthatja idegrendszert.

Tippünk: Egyél sok tojást, rizst, tejtermékeket vagy látogass el egy drogériába és vegyél jó minőségű dúsított müzlit, hogy szervezeted ne szenvedjen hiányt.

3. Csontfájdalom, hátfájdalom, lábak fájdalma
Nem csak az idősebbeknek és a gyerekeknek, hanem mindenkinek szüksége van D-vitaminra, ami segíti a kalcium felszívódását, jó a fogaknak, erősíti az immunrendszert, növeli az izmok teljesítményét és a csontnövekedésben is fontos szerepe van. Nyáron ezt a napfényből elegendő mennyiségben megkapjuk, télen azonban nem árt pótolni, hiszen a D-vitamin hiánya kellemetlen tünetekkel járhat.

Tippünk: Mivel télre a lakosság nagy részének már jelentősen csökken a D-vitamin szintje, ilyenkor mindenképpen pótolni kell. Mivel az élelmiszerekben elenyésző mennyiségű D-vitamin található, pótold szintetikusan. És mihelyt lehet, sétálj a napon.

4. Fáradtság, fogínyvérzés, étvágytalanság
A C-vitaminra és annak pótlására sokan odafigyelünk, hiszen pontosan tudjuk, milyen fontos szerepe van az immunerősítésben. Ennek ellenére előfordulhat, hogy szervezetünk nem jut elég C-vitaminhoz, főleg az egyoldalú táplálkozás következtében, ekkor jelentkezhetnek a hiány tünetei: általános rosszkedv, fáradékonyság, kedvetlenség, fogínyvérzés, csont- és izomfájdalmak.

Tippünk: Táplálkozz kiegyensúlyozottan és változatosan, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, de vásárolhatsz C-vitamin étrend-kiegészítőt is bevásárlókörutad során gyógyszertárakban, drogériákban, esetleg herbáriákban.

5. Szürkületi látásromlás, bőrszárazság
Az A-vitamin sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezetünknek. Szükség van rá a növekedéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a látást is befolyásolja. Ha az A-vitaminból hiányt szenvedünk, észlelhetjük, hogy szürkületkor rosszabbul látunk, de jelentkezhet bőrszárazság, fogászati problémák, berepedhetnek a körmök, töredezhet a hajunk, észlelhetünk aftát is. Általában elkerülhető kiegyensúlyozott táplálkozással.

Tippünk: Fogyassz bőséggel májat, tojást, joghurtot, sajtot, sárgarépát, spenótot.

6. Görcsölő láb, ingerlékenység
Ha ok nélkül feszültnek érezzük magunk vagy gyakran húzza a vádlinkat a görcs, azonnal magnéziumhiányra gyanakszunk, és nem véletlenül. Mindkét jelenség fáradékonysággal, idegességgel karöltve a magnéziumszint csökkenését jelzi. Erős csökkenésnél szívritmuszavarok is kialakulhatnak.

Tippünk: Mivel a stressztől fokozottan használódik el a szervezetben jelen levő magnézium, érdemes a lehetőségekhez mérten stresszmentesen élni. Igyekezz minden napodba olyan dolgokat belecsempészni, amik felvidítanak, például vásárolgass, olvass, kirándulj. Kerüld viszont a cukros ételeket és italokat, és egyél sok spenótot.