Melyik szín típusba tartozol?

A stílus maga az ember, ahogyan tartja a népszerű mondás, s ennek megvalósításához elengedhetetlenül fontos, hogy milyen ruhát hordasz, illetve ugyanez igaz a hajviseletedre és a sminkedre is! Ha a legkézenfekvőbb megoldást szeretnéd választani, akkor vizsgáld meg a természettől kapott tónusaidat ahhoz, hogy megtudd, mi az, ami biztosan áll jól neked!
Ha jobban belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy a természetes adottságaink alapján a bőrünk, a haj- és szemszínünk között tökéletes az összhang. Ennek ellenére mégis sokan használnak olyan színeket, amivel teljesen elrontják ezt a harmóniát.
Ha igazán jól bánsz a színekkel, akkor egyiktől sem kell végleg elköszönnöd, hiszen minden színnek megvan a hideg és meleg árnyalata, így – néhány kivétellel – minden szín mindenki számára viselhető.
A színek kezelésénél aranyszabály, hogy a ruházatod szinte mindig két színből, illetve annak árnyalataiból kell, hogy álljon. Ez alól csak néhány eset képezhet kivételt.

Amennyiben az alapoktól szeretnénk kezdeni az elemzést, akkor négy típust különböztetünk meg. A tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet. A négy évszak harmóniája a megjelenéseden is tükröződni fog. Válaszd ki, hogy te melyik típusba tartozol, nézd meg, milyen színek passzolnak hozzád. Ha a kedvenced nem találod a hozzád illők között, akkor se csüggedj. Hiszen akkor is viselheted bátran csak arra figyelj oda, hogy ne az arcodhoz közeli termékeket válassz (pulóver, sál) hanem köszönjön vissza, mondjuk egy nadrág, lábbeli vagy táska esetében. 
kep

1., Tavasz
Ha tavasz, akkor arany. A tavasz-hölgyek arcszínének alaptónusa mindig sárgás vagy arany. Ez a típus gyakran büszkélkedhet áttetsző, tiszta őszibarackbőrrel, másokat vidám, aranyszín szeplőcskék ékesítenek. Nem ritka a rózsás arc. A tavasz-típus haja lehet aranyszőke, lenszőke, mézszínű, vörösesszőke vagy aranybarna, esetleg rézszín árnyalattal. A szemszín világos: zöld, kék, türkiz, borostyánszín, az íriszt gyakran arany pöttyök tarkítják. A szem világos és tiszta, mint az üveg.

Színek - A friss, élettel teli, sárgás alaptónusú, tiszta, finom, meleg árnyalatok a tavasz színei. A fekete, vakítóan fehér, bordó, sötétbarna és a sötét színek nem az ő színeik. Hideg ezüst, kék és szürke pedig szóba sem jöhet! Ha tavasz vagy, a legegyszerűbb fazonok állnak neked a legjobban! Az időtálló elegancia és a kosztümök tesznek ragyogóvá!

Öltözködés - Törekedj az egyszerűségre! Legyen az cipő, ruha vagy táska, kerüld a tarkát és a csiricsáré dolgokat! A cipő színe legyen drapp, kék vagy világosbarna. Táskából a finom bőrtáska ajánlott, ami lehetőleg egyszínű a cipővel. Fényes felületű, lakk, ezüst holmik nem illenek a tavasztípushoz. Harisnyából aranybarnát, fahéj színűt ajánlunk. Ékszerként az arany, sárga- és vörösréz áll a legjobban.

Smink - A bőr színétől függően az áttetsző elefántcsont vagy a sárgás-bézs árnyalatai a megfelelőek - nyáron esetleg egy nagyon kicsit barnásabb. Alapozóként szép még a világos őszibarackszín is. Kerülendők viszont a kékes-rózsaszín árnyalatok. Arcpirosítóként a meleg, világos tónusok a legelőnyösebbek - lazac, korall, barack, fahéj. Rúzst is a tavasz színeiből válasszunk, a barnás tónusok kivételével - eperszín, narancs, korall, barack. A szájfény rendkívül előnyös a tavasznak. A szemhéjfestékek közül a többnyire világos színű szemhez a világos, tiszta pasztellszínek illenek, szemceruzáknál, szempillafestéknél pedig kerüljük a feketét. Ezeknél inkább a megfelelő tónusú kékek, zöldek és a barna szín állnak jól. A körömlakk a rúzs színével megegyező, vagy nagyon hasonló árnyalatú legyen.
A hajfestéshez ajánlott színek meleg árnyalatúak: aranyszőke, vörösesszőke, gesztenyebarna, rubinvörös, konyak.
Tavasz


2., Nyár
A nyár-típusú emberek bőrszíne többnyire világos, rózsaszínes- vagy sárgás-bézs, rózsás arccal, esetleg szeplőkkel. Bőrük hamar lebarnul. Érdemes egy kicsit rádolgozniuk a természetre, hogy ne hassanak színtelennek. Hajuk színe általában hamvasszőke, de olykor közép- vagy sötétbarna is lehet, esetleg kissé vöröses árnyalattal. Szemük többnyire kék, kékesszürke, zöld, szürkés-zöld vagy kékeszöld. Gyakori a szürke sáv a pupilla körül.

Színek - A nyár színeit – bármily fura - a hideg, árnyalt színek jellemzik néha kék tónussal. Nekik a világos, árnyalt pasztellszínek előnyösek. A tiszta, sötét, éles színek – arany, rozsda, narancs, fehér és fekete – nem állnak jól nekik.

Öltözködés - Leginkábba finom anyagok, a selyem, csipke, angóra állnak jól a nyár nőknek. A fazon rafináltan nőies. A különböző díszekkel ellátott cipőket is nekik találták ki, különösen, ha szürke, sötétkék vagy borvörös színűek. A finom, elegáns, kicsi táskák illenek hozzájuk, semmi esetre sem lakkbőr! Harisnyaválasztáskor mindig figyelni kell a teljes harmóniára. A világosszürkés és rózsaszínes árnyalatok ajánlottak. Ékszerválasztásnál a fehérarany és az ezüst emelheti a nyár fényét!

Smink - A nyár szelíd, bájos és játékos. Ennek megfelelően kell a sminket is kiválasztani. Világos bőrhöz az alapozó lehet világos bézs, olíva, szürkésrózsaszín bőr esetén rózsaszínes árnyalatú bézs. A sárgás árnyalat tilos! A pirosító lehet pink, mályva, halvány málnapiros, de legszebb a tompa rózsaszín. A nyár lányoknak a matt rúzs áll jól, ebből is a kékes rózsaszín. Ugyanúgy, mint a tél, a nyár is könnyen túlsminkeltnek látszhat, ezért nem ajánlott a sok festék. A szemhéjon hűvös pasztellszínek és a gyöngyházfény a legszebb. 


Ha a nyár típus hajfestésre szánja magát, ajánlott a sötét vagy világos hamvasszőke, hamvas barna, kékesszürke, vagy a platinaszőke. A vöröses árnyalatok közül igen különleges lehet a padlizsán és a borvörös.
null
 


3., Ősz
Az ősz-típus igazi színei a földszínek és az aranyszín árnyalatai. Az ősz-típus arcszíne aranyalapú, meleg és világos. A bőrszín lehet világos vagy rózsaszínes elefántcsont, avagy arany-bézs, egészen a bronzszínig. Gyakran szeplős. Az ősz-nők a meleg alaptónusok ellenére gyakran sápadtak. Nehezen barnulnak, könnyen leégnek. A hajuk többnyire vörös vagy legalábbis vörösesen csillogó. Minden árnyalat megtalálható közöttük a gesztenyebarnától a rézszínen és vörösesszőkén át egészen a répaszínig. De ott van a palettán a sötét aranyszőke és a sötétbarna is. A hajszínnel összhangban többnyire a szem is meleg színű. Lehet aranybarna, sötétbarna, mogyoró- vagy borostyánszín. Előfordul kristálytiszta zöld szem is, vagy halványkék, türkiz,

Színek - Az eredeti ősz a természet natúr alapszíneiben néz ki igazán jól. Mivel a szempilla, a szemöldök, az ajak és az orca meglehetősen színtelenek, szinte elengedhetetlen a megfelelő smink. Az ősz színei intenzív, meleg, árnyalt színek, aranyló alaptónussal - hasonlóak az őszi természet, az erdő, a föld színeihez. Kerülendők a fekete, hófehér, rózsaszín, tengerészkék, szürke és minden hideg, éles tónus. Az ősz sportosan elegáns típus, természetes egyszínű vagy magában mintás anyagok jellemzik: például nyersselyem, lenvászon, buklé, mindenféle szőrme, vadbőrök - leopárd. Díszítésként szinte mindent viselhet. A szabás általában bőre szabott, lazán ráncolt, kihasználva a természetes anyagok sajátosságait. A sportos, laza, a jó értelemben vett hanyag elegancia jellemzi.

Öltözködés - A cipő lapos vagy közepesen magas sarkú,
, színe: barna, olíva, rozsdabarna vagy elefántcsont. Táskából az egzotikus formák, a természetes anyagok vagy a bőséges díszítés jellemző - lenvászon vagy vadbőr fával kombinálva. A harisnya aranybarna, világos vagy sötét bézs, fahéj vagy olívaszín. Ékszerként az arany, a sárga- és vörösréz a legszebbek, de rendkívül jól mutatnak a fa-, bőr-, elefántcsont láncok, fülbevalók, afrikai stílusú ékszerek is.

Smink - Az ősz, ha világos bőrrel rendelkezik, bézst, sötétebb bőrrel pedig a bronzos, barnás alapozót használhatja. Arcpirosítónak a korall, lazac, fahéj, terrakotta vagy a meleg piros ajánlott, semmiképp sem rózsaszín. A rúzs nem lehet világos, inkább az aranyos ragyogás áll jól egy ősz típusnak. Szemhéjfestéknek minden meleg földszínű árnyalat jó, de csak vékony rétegben, a jeges színek tiltottak. Szemceruzáknál kerülendő a fekete, és a körömlakk színe lehetőleg egyezzen a rúzséval.
A hajfestéshez ajánlott színek a rézvörös, mahagóni, vörösesszőke, aranyszőke, gesztenyebarna és a meleg sötétbarna. A melír nem ajánlott.
null
 


4., Tél
Hófehérke igazi tél típus. Porcelánfehér bőr, sötét haj. A tél-típusúak bőre mindig kékes árnyalatú. Az arcszín gyakran hideg, olykor sápadt. A bőrszín a nagyon fehértől a sápadt sárgáson át a világos olívaszínig változhat. Az arc sosem rózsás, szeplők lehetnek rajta. Sosem barnul le igazán, csak enyhe színt kap a naptól. A tél-típus haja általában sötét színű: fekete, vöröses tónusú sötétbarna, sötét hamvas-barna. Szemszín lehet tiszta kék, mélyzöld, egészen sötétbarna, mogyorószínű vagy szürke. Jellemző az írisz körüli szürke gyűrű.

Színek - A tél színei kékes alaptónusúak, tiszták, élesek, és rendkívül körülhatároltak. Ennek megfelelően a tél típusnak nem ajánlott a tompa, árnyalt hideg szín, vagy a meleg, mint a narancs, a rozsdavörös, a sárgászöld és a barna. A tél-típusúaknak hűvös, tiszta és élénk színek állnak jól.

Öltözködés - A ruházkodásban a feltűnő, az elegáns és a kissé szögletes formák emelik ki legjobban a tél típus egyéniségét. A cipő is sötét színben a legelőnyösebb - fekete, szürke, kék, bordó -, és a hozzá passzoló táska is hasonló legyen, lehetőleg egyszerű vonalvezetésű, lakkbőr vagy csillogó anyagú. A harisnya színei lehetnek szürkék, ezüstösek, és a fehér, fekete, kék is éppen megfelelő. Ékszerek közül is inkább az ezüstöt válaszd! 

Smink - A sminkelésnél a mértékletesség a fontos, mert ez a típus könnyen túlsminkeltnek látszik a világos bőr miatt. Egy könnyű alapozás - világosabb bőr esetén rózsaszínes vagy bézs, sötétebb bőr esetén a szürkés bézs – akár elég is lehet. Meleg, sárgás árnyalatot ne használj, ha ebbe a típusba tartozol! Pirosítónak a piros, a hideg rózsaszín vagy a fukszia hat gyönyörűen a tél-lányokon, asszonyokon.
A rúzs és a szemfesték harmonizáljon a pirosítóval, alapozóval, valamint a színcsoportnak megfelelő színekkel, a körömlakk pedig a rúzzsal.
A hajfestésnél a hideg árnyalatok ajánlottak, egyénhez szabva a fekete, a padlizsán, a borvörös, a sötét és hamvas barna, vagy a sötét hamvas szőke. Kerüld a sárgásszőke és sárgásvörös árnyalatokat!
null


Cikk: #MAYAstylist
Fotók: Internet