BACK TO SCHOOL – avagy tanévkezdési roham indul

Sajnos vészesen közeleg a nyár vége, ami a legtöbb család számára az iskolai készülődés elérkezését is jelenti. A gyerekek bánkódnak, hiszen vége a szuper vakációs programoknak és a láblógatásnak, a szülők pedig stresszesen kapkodnak, hogy biztosan mindennel meglegyenek időre.
Augusztus utolsó napjai szinte mindenki számára a közelgő iskolakezdésről szólnak. Míg a gyermekek a hétköznapi korán kelésekkel és a mindennapos tanulással beárnyékolva próbálják kiélvezni az utolsó gondtalan napokat, addig a szülők már fejben készítik a tennivalók listáját, hogy minden készen álljon akkorra, amikor két hét múlva újból becsengetnek.
 
Back to School

Legelső lépés - Még mielőtt mindenki elindulna a papírboltba beszerezni az iskolai felszerelést, nézd át az otthoni készleteket, illetve egyeztess arról, hogy van-e valami, amit a tanárok kifejezetten kérnek/javasolnak. 
Amennyiben az előző évből maradt meg otthon olyan tanszer, ami még idén is használható, akkor azok figyelembevételével vásárolj, így biztosan semmi feleslegeset nem halmozol fel. 
E mellett, ha bizonytalan vagy, netán gyermeked most lesz elsős, akkor nézz utána a neten, illetve érdeklődj ismerősöktől, hogy náluk mely márkák azok, amik a beváltak. 
Ezeket betartva rengeteg pénzt és bosszúságot megtakaríthatunk, s emellett még gyermekeidet is garantáltan megfelelő termékek segítik a fejlődésben.

Sulikezdés


De nehéz az iskola táska - Az iskolai felszerelés alapeleme, melyre egy elsősnek éppúgy szüksége van, mint esetleg egy hatodik osztályosnak, az az iskolatáska. 
A szülők többsége igyekszik ezt úgy kiválasztani, hogy jónéhány évig kitartson, de azt sajnos nehéz megoldani, hogy egy táskával lehúzzuk az általános iskolát. 
Én azt javaslom, hogy az iskolakezdés gyötrelmein igyekezzünk úgy átsegíteni legalább az elsős gyermekeket, hogy az őket körülvevő tanszerek legyenek igazán kedvükre valók. Így elmaradhatatlanok lesznek az ismert mesehősök, a sztár sportolók, illetve a házikedvencek fotójával díszített darabok.
A későbbiekben minden év elején érdemes megnézni, tart-e még a táska, s vajon jó lesz-e a következő évre is. Ha szükséges egy újat beszerezni, akkor olyat válassz, ami jó minőségű anyagokból készült és megfelelő ergonómiai kialakítású. Ez utóbbi kiemelten fontos jelentőségű, hiszen gyermekünk sokszor és sokat fogja cipelni, így nem mindegy, hogy mennyire könnyen és kényelmesen teszi ezt majd.
Fontos még, a vastag, állítható pánt, a jól szekcionált külső és belső kialakítás is. Valamint tartsd szem előtt, hogy jobban jársz azokkal a típusokkal, amikre a gyártó két év garanciát vállal. 
Hiszen ebben az esetben, ha véletlenül tönkremegy, a napi strapálás hatására, akkor azt kicserélik. Míg az olcsóbb verziók esetében valószínűleg nincs garancia, s így előfordulhat akár az is, hogy év közben cserélnünk kell.

Táskák Bakc to School

A táskába kell még tolltartó is! A kisebbeknek nagyobb, nagyobbaknak már elég egy kisebb méretű is. Hisz míg a kicsik számára már kötelező elem a színezőceruzák hada, addig a nagyobbaknak már nincs rá szüksége. Azonban praktikus, ha a tollakat, ceruzákat, és radírokat egy helyen, rendezetten tároljuk.
Szintén szükség lesz, az osztályozottsági szintnek megfelelő méretű füzetekre, melyekből érdemes a szükségesnél pár darabbal többet vásárolni, főleg a gyakran használt típusokból (vonalas és kockás) - persze e mellett ne felejtsd el a kottafüzetet, a szótárfüzetet és a teljesen üres lapokból álló füzeteket sem, melyre szinte minden korosztálynál szükség van. 
Vannak ezeken kívül még olyan apróságok, melyek közül néhány a kisebbeknél kötelező, a nagyobbaknál már opcionális, sőt elképzelhető, hogy mindössze otthon lesz rá szükség. Ilyen a papírvágó olló, a ragasztó, az írólap és rajzlap, többféle vonalzó - egyenes, derékszögű - és körző. Természetesen utóbbiak több évre szóló dolgok, ám megeshet, hogy elhasználódott, elkopott, vagy eltört, szóval előbb nézd meg, milyen állapotban vannak, s csak utána írd fel a bevásárlólistára.

Iskolakezdés

Néhány hasznos tipp - Nem érdemes a vásárlást a legutolsó pillanatra hagyni, hiszen könnyen megeshet, hogy ekkor már kisebb lesz a választék, ráadásul a "szezon" vége felé közeledve, az akciókból is kifuthatsz, melyekkel akár többezer forintot is megspórolhatsz. Éppen ezért jó, ha alaposan körül nézel, hogy hol mire és milyen mértékű kedvezményeket kínálnak az üzletek, majd a számodra legkedvezőbbet kiválasztani, és ott beszerezni mindent, ami még időtakarékosság szempontjából is kedvező.
A legnehezebb dolga mindig az elsősök szüleinek van, hiszen mindenből újat kell venniük, ráadásul még tapasztalatuk sincs abban, hogy miből melyik márkát érdemes választani, illetve hol célszerű vásárolni. Érdemes ezért az ismerősöket, nagyobb rokongyerekeket megkérdezni a tapasztalataikról. 

Vásárlás a suliba

Cikk: Kernya Mariann (MAYA)
Fotók: Internet