2017-es trend előrejelzés, avagy mit viselünk idén

A nagy divatesemények mindegyike lezajlott már, így a teljes divatszakma tökéletes tisztában van vele, hogy mi a trend 2017-ben. 
Dióhéjban összefoglalva azt mondhatom, hogy az idei év kedvez azoknak, akik szerették a ’80-as évek vidám stílusát és könnyedségét, valamint a ’90-es évek bohóságát és a lágy, pasztell árnyalatokat. 
Összegyűjtöttem néhány pontban a legmeghatározóbb trendeket, amelyek uralni fogják a 2017-es évünket.
A 2016-os év egyik fő csapásiránya a romantika, a női finomság volt, ez azonban most kissé megváltozik, hiszen sokkal inkább előtérbe kerül a női erő és szexualitás, mint sem a visszafogott finomságok, azonban a romantikától sem köszönünk el teljesen.
Kimennek a divatból azon fátyolszerű ruhák, amelyeket “utcai pizsamáknak” is neveztünk. A tervezők például sokkal kevesebb fodrot fognak használni és inkább a letisztult vonalak hódítanak majd.
Na, de nézzük a konkrétumokat:
1. Minden, ami farmer - Az időtlen divat megtestesítője töretlen népszerűségnek örvend idén is. A szoknyák, dzsekik és nadrágok, mind fontos részei maradnak az életünknek. Amik a fontos kulcsszavak 2017-ben: magas derék, világosabb árnyalat, szakadások, valamint búcsút intünk a skinny fazonoknak.

Farmer ruhák 2017

2., Mutasd az egyik vállad! – Újra hódít az aszimmetrikus szabásvonal! Az elmúlt szezonok kedvelt darabjai voltak az off shoulder (vagyis mindkét váll kint fazonok), amik nagyon nőies, kifejezetten érzéki megoldások, hiszen a viselőjének nyaka és vállai, valamint a háta és dekoltázsa azonnal kiemelt figyelmet kap. Az idei trend alapján pedig csak az egyik válladat villants ki, amennyiben igazán divatos akarsz lenni!

Asszimetrikus szabás 2017

3., Vagány bőrdzsekik – Az én álláspontom szerint a bőrdzsekinek minden ruhatár kötelező alapdarabjának kellene lennie. Én imádom, és akik hozzám hasonlóan nagy fanok, azoknak igazán jó hír, hogy a 2017-es divatban ez „must have” darabnak számít. Tökéletes viselet szinte egész évben, hiszen megvéd a szél és a hideg ellen, valamint tökéletes kiegészítője szinte minden outfitnek.
Ez a szezon amúgy most az igazán bevállalósaknak kedvez majd, hiszen a visszafogott darabok mellett a karakteres daraboké lesz a főszerep. Jöhetnek a fémcipzárak, a szegecsek és akár kitűzők is! Bátran szabd testre a sajátodat, legyél egyedi és vagány.

Vagány bőrdzsekik 2017

4., Garbó – Jelenleg megállapíthatjuk, hogy egy ideje már minden divat termék az ég felé tart. Combig érő csizmák, egyre rövidebb szoknyák és az örök divat a garbó, ami szintén óriási népszerűségnek örvend 2017-ben is. A garbó korra, nemre való tekintet nélkül szinte mindenkinek jól és sokféleképpen variálható – hordható sportos és elegáns darabként is. Kényelmes, valamint praktikus, hiszen tökéletes lehet a hidegebb napokon és a hölgyek egy-egy hosszabb darabot, akár ruhaként is hordhatnak. De, ami a legnagyobb előnye, hogy szinte folyamatosan divatban van, de néhány évente biztosan újra hódít.

Garbó

5., Pinek/badg-ok/ kitűzők - Az elmúlt évben 800%-al megnőtt a kereslet ezekért a kis egyszerű kiegészítőkért. S, hogy miért? Egy felől, mert ezek a termékek a 90-es évek alapdarabjai, s ez a korszak egy ideje abszolút irányadó a divatban. Másrészt pedig, mert ezzel könnyen, gyorsan és relatíve költséghatékonyan tudod feldobni megunt darabjaidat, vagy varázsolhatod vele egyedivé vadonatúj fast fashion termékedet. 
Díszítsd vele, a farmerdzsekid, táskád vagy akár a pólódat is, s amennyiben elég kreatív vagy, egy teljesen egyedi terméket sikerül összehoznod általa.
Amennyiben igazán követed a divatot, de nem akarsz sokat költeni, akkor kezd ezzel az idei évi trend shoppingot. 

Kitűzők 2017

6., A 80-as évek stílusa - Az eddigi években visszaköszönt már a ’70-es évek stílusa például a trapéz nadrágokban, a ’90-es éveké a bomber dzsekikben, idén a középső évtized, vagyis a ’80-as évek hódít majd. Gondoljunk csak a aszimmetrikus esésű, csupán az egyik vállat mutató ruhadarabokra, vagy a bővebb szárú farmerekre, esetleg a hasáb sarkú lábbelikre, egyet biztosan elmondhatunk, vagyis, hogy a retro évtized idén újjáéled.

Visszatérő 80-as évek

7., Festmények által ihletett minták - A festmények mindig is inspirációs forrásként szolgáltak a divattervezők számára. 2017-ben a művészi ihletésű minták ismét divatban lesznek. Legyen szó akár egy komplett alkotásról vagy csupán egy-egy kiragadott és nagyon jellegzetes motívumról, most minden abszolút divatosnak számít. Szóval itt a pillanat, hogy beszerezz egy ruhát vagy egy mintás nadrágot, amelyet Da Vinci vagy Klimt festményei ihlettek. Választásodat nem fogod megbánni, hiszen irigylésre méltó és abszolút egyedi megjelenésre tehetsz szert általuk!

Festmény által ihletett ruhák

8., Sarok nélküli cipők - Ez az őrület a Gucci Loaferrel kezdődött, amikor a márka szőrös és sima cipői az egyik pillanatról a másikra robbantak be a divatba, ezzel egy időben hatalmas divatot teremtve az fashioniszták körében. Az első ilyen ikonikus darabot még 1932-ben készítették, s azóta több alkalommal is szerepelt ez a lábbeli a kötelező darabok között, s így lesz ez 2017-ben is. 

Sarok nélküli cipők 2017

9., Tornacipő - Egy lábbeli, amelyet idén a top darabok között találunk. Hosszú életének titka sokoldalúságában rejlik: számtalan öltözékhez viselheted, a sokszínűsége pedig végtelen. A 2017-es év a praktikumra és az egyediségre alapoz, ezért a tornacipő könnyedén megtalálja a helyét benne, hiszen mindkét tulajdonsággal rendelkezik. Szerezz be minél hamarabb egy platform talpú modellt belőle, hiszen az a legnagyobb trendek közé tartozik idén!

Tornacipők 2017

Kernya Mariann (MAYA)
Fotók: Internet