BLACK FRIDAY kisokos

Black Friday

A Fekete Péntek vagy Black Friday kifejezést a történelem során több különböző összefüggésben is használták már:

- Elsőként az 1869-es pénzügyi válságot jellemezték vele az Egyesült Államokban, mivel ezen a napon volt történelmi mélyponton a New Yorki tőzsde.

- Ezt követően 1961-ben a hálaadást követő napot minősítette így philadelphiai rendőrség, a városban tapasztalható hatalmas forgalmi dugók következtében
Hálaadás napja hagyományosan csütörtökre esik az USA-ban, és másnap kezdődik el a karácsonyi nagy bevásárlás, amely hatalmas forgalmi dugókkal és nagyon nehézkes közlekedést eredményezett a nagyvárosban. Ezért a Black Friday elnevezés ebben az időszakba egyáltalán nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt.

- Nem sokra rá, 1966-ban Philadelphia város önkormányzatának egyik PR alkalmazottjának, Abe S. Rosen-nek a fejéből pattant ki az ötlet, melynek következtében összefogtak a helyi kereskedőkés, valamint a városvezetés és megpróbálták a kifejezés negatív jelentését átalakítani, sőt a javukra fordítani ezt az "emberáradatot". 
Koncepciójuk szerint ezt a napot végre már nem a hatalmas forgalmi dugókkal és nehézkes gazdasági helyzettel kell összefüggésbe hozni, hanem célszerű lenne azt a karácsonyi bevásárlás kezdetével összekötni. Ez ugyan óriási autós és gyalogos forgalmat jelentett Philadelphia belvárosában, de ugyanakkor a boltok is zsúfolásig megteltek, és nyitástól zárásig folyamatosan sorok kígyóztak a pénztárak előtt, jelentős forgalmat generálva ezzel a kiskereskedőknek. 
A PR akció olyannyira sikeres volt, hogy ezt követően a Black Friday kifejezés már nem a rendőrség nehéz napját szimbolizálta, hanem immáron hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentette.

- 1975-től a Black Friday kifejezést már Philadelphia városán kívül is egyre elterjedtebbé vált. Ennek köszönhetően sorra kapcsolódtak be az USA nagyvárosai, valamint a népszerű kereskedelmi láncok egyaránt. A legnépszerűbb árucikkek természetszerűleg a kezdetektől, mind a mai napig a játékok és az elektronikai cikkek, így a legnagyobb kedvezményeket is általában ezeknél a kategóriáknál adják. Az őrület egyre csak fokozódik, mivel vannak emberek, akik egész éjszakákat képesek a plazák bejáratában tölteni, csakhogy elsőként jussanak be pénteken az áruházba.

- Magyarországon 2015-ben volt először szervezett formában Black Friday. Ebben már több kereskedelmi egység, valamint bevásárlóközpont és web áruház is részt vett. A népszerűség ugyan hazánkban jóval elmarad az amerikai példától, azonban az ügyes marketing kampányokat használó webáruházak, illetve kereskedők nálunk is kiemelkedő forgalmat generálnak.

- BLACK FRIDAY konkrét időpontja – A hálaadást követő péntek, s mivel ez az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, így a fekete péntek biztosan mindig november 23. és 29. között kerül megrendezésre!

Black Friday az Alba Plazában:
Mivel ez a kezdeményezés évről-évre egyre nagyobb méretűre növi ki magát hazánkban is, így természetesen az Alba Plaza sem maradhat ki a sorból, így ezen a héten pénteken és szombaton (2017. november 24 - 25) nálunk is sok érdekességre számíthatnak az érdeklődők!
Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy természetesen üzleteink jó része valamilyen kedvezménnyel, illetve akcióval is készül! Ezen felül pedig lesz kifutó és profi fotózás, valamint ehhez kapcsolódóan egy Instagram nyereményjáték is, sőt a vállalkozókedvű látogatóiknak ajándékkal is kedveskedünk!

További részletes infók:  http://albaplaza.hu/article/628/mutasd-magad

Mutasd magad banner