Csomagol a család.... avagy minden, amit a bőröndökről tudni érdemes

Gondoltad volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudtad, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Tudtad, hogy egy bőrönd esetében is nagyon hasznos, ha kivan a 4 kereke?

A szabadságolási időszak csúcsa az augusztus, ilyenkor indulnak útnak a legtöbben, maguk mögött hagyva a munkahelyi problémákat, a hétköznapok teendőit, hogy nyugodt környezetben pihenjék ki magukat. Legtöbb esetben a bőrönd csak az indulás előtt kerül elő, így előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban eszmélünk rá, hogy kofferünk nem alkalmas idei üdülésünkhöz. Még ha bőröndünk állapotában nem is találunk kivetnivalót, megeshet, hogy a tavalyi autós, horvátországi nyaraláson használt sporttáska, idei repülős utunkra már nem lesz megfelelő. A nyugodt előkészületek érdekében időben kutassuk fel régi bőröndünket, győződjünk meg annak állapotáról, így abban az esetben, ha új táskára van szükség, van időnk több típust is megnézni, alaposan mérlegelni! Ajánlatos jó minőségű bőröndöt választani, hiszen a jól kiválasztott modellnek több éven keresztül is nagy hasznát vehetjük! Vásárláskor érdemes utazásunk célját, valamint a közlekedési eszköz típusát is figyelembe venni! Lássuk, hogy mire kell odafigyelnünk!

Maya bőröndje

 
1., Milyen anyagú legyen bőröndünk? -  Én, függetlenül a közlekedési eszköz típusától, mindenképpen a kemény fedeles bőröndöt ajánlom, mert könnyen mozgathatók, egyszerűen tisztíthatók, védik a benne tárolt értékeinket és ellenállnak az időjárás viszontagságinak! A polikarbonát anyagnak valamint a Curv technológiának köszönhetően ezek a termékek még a legnagyobb literszámban is csak 3,5 kg önsúlyúak, így bátran lehet sokat pakolni mindegyikbe. A Curv technológia egy olyan gyártási folyamat, amiben a polipropilén alapanyagot a gyártás során egy rendkívül ütésálló, extrém könnyű és nagyon ellenálló alapanyaggá teszik. Sokan voltunk már szemtanúi a bőröndök ki- és bepakolásának különböző reptereken, így láthattuk, hogy csomagunkkal nem éppen úgy bánnak, mint a hímes tojással. Ezért nagyon fontos, hogy repülős utakra a kemény fedeles bőröndöt válasszuk, így értékeinket is biztonságban tudhatjuk! Ha szeretnénk elkerülni az új kofferünkön éktelenkedő karcolásokat, akkor érdemes védőhuzatot is vásárolnunk hozzá, így táskánk sokáig szép maradhat. A kemény fedeles bőröndökhöz ajánljuk azokat a védőhuzatokat, amik két méretben léteznek, és használatukkal az anyag karcolódását előzhetjük meg. Az „M” méret a 65-75 cm közötti bőröndökhöz használhatók, az „L” méret pedig a 75-85 cm közöttiekhez. Ez a védőborítás egy extrém elasztikus alapanyagból van kifejlesztve, amelyet egy könnyed, tépőzáras rendszerrel helyezhetünk fel táskánkra. Amennyiben azonban nem szeretnénk ebbe beruházni, akkor indulás előtt a repülőtéren egyszerűen fóliáztassuk le a feladandó bőröndök mindegyikét! Szerintünk ez mindenképpen megéri az árát, hiszen óvja a táskák épségét, extra biztonságot ad a benne tárolt tárgyaknak és nem utolsó sorban még biztosítást is tartalmaz.


Bőrnd anyaga


2., Itt garantáltan a méret a lényeg: Ennek különösen a repülős utaknál és elsősorban a kézipoggyászok esetében van jelentősége, hiszen itt fontos, hogy olyan táskát válasszunk, amelynek nagysága megfelel a legtöbb légitársaság által elvárt kézipoggyász méreteknek. A legtöbb táskamárka termékportfóliójában a kollekciónak van olyan kabintáskája, amik általában beleférnek a megadott méretezésbe (51cm x 41cm x 23cm), így ezeket díjmentesen felvihetjük a fedélzetre. Ez alól kizárólag a Wizz Air a kivétel, hiszen az ő szabványuk a legszigorúbb (42x32x25 cm), s erre a legtöbb gyártó még nem állt át! Azonban az MK LEDERNEK van egy speciális terméke a Touareg Mini Trolley, ami még ennek a szabályozásnak is megfelel!!!

Tourareg mini troley
 
3., Hasznos, ha ki van a 4 kereke: A méret és az anyag mellett, arról is döntenünk kell, hogy kerekes típust válasszunk, vagy sem. (Ez utóbbi napjainkban egyre inkább kiszorul a piacról). Én saját tapasztalat alapján abszolút a gurulós verziót javaslom, ebből is a legtökéletesebb választás a négykerekű modell. Amennyiben valaki ragaszkodik a két kerekes verzióhoz, akkor természetesen tiszteletben tartandó a döntése, de, ha  megvan a kellő nyitottságunk, akkor én a négy kerekest ajánlom, mert ebben az esetben a megpakolt bőrönd súlya nem a kezünkre nehezedik, hanem a négy keréken, együttesen oszlik el. Két kerék esetén - mivel mozgatásnál meg kell dönteni a bőröndöt - ez a súly a kezünkre nehezedik, ami nagyon kényelmetlen. Gyorsabb tempónál könnyen instabillá válik, eldőlhet vagy felborul, ami nem túl szerencsés. Óvakodjunk továbbá azonban az olyan bőröndtől, amelyen a kerekeken kívül egyéb kiálló alkatrészek is vannak, hiszen ezek a pakolás során könnyen letörhetnek, megsérülhetnek.

4 kerekű bőrönd

 
4., Színek és minták egész kavalkádja: A méret, a kerekek, illetve a borítás mellett, nagy jelentőséggel bír a bőrönd színe is! A szakember szerint, a praktikum és a dizájn mérlege mindig a praktikum felé kell, hogy dőljön, vannak azonban olyan esetek, ahol a dizájn segítségünkre lehet a gyakorlatban is! A manapság kapható harsány színű bőröndök nagy előnye, hogy egy zsúfolt poggyászkiadón is rögtön megtaláljuk saját csomagunkat. Ezzel a fajta megkülönböztetéssel azonban még csak kevesen élnek.
Napjainkban nagyon népszerűek a neon színek, sőt a gyöngyház árnyalatok is egyre jobban hódítanak.
A bőröndre ragasztott név, szálloda cím, illetve telefonszám megadásával viszont azok is sokat tehetnek táskájuk megkülönböztetéséért, akik hagyományos külalakút választottak. Az adatok bőröndön való feltüntetése egyébként minden utazás alkalmával javasolt! (Ha többször ugyanazzal a táskával repülünk, ne felejtsük el a tudnivalókat minden repülés előtt frissíteni pl.: célállomás, szálloda címe, stb.) 

null


5., A külcsín mellett fontos a belbecs is: A külsőségeken túllépve a bőröndök belső felosztása is mérvadó lehet egy-egy vásárlás alkalmával. Rendszerető utazók válasszanak több rekesszel, ügyes elválasztókkal, külső és belső zsebekkel ellátott típust, lazább kalandozóknak megfelel az egyterű változat is.
Ha például nem vakációra, hanem üzleti útra készülünk, érdemes olyan típust választanunk, ahol a bőröndhöz öltönyzsák és ingkeret is tartozik. Illetve esetlegesen a laptop is biztonsággal rögzíthető benne! Illetve az abszolút hab a tortán a bővíthető pakolótér, ami lássunk be nekünk, nőknek nagyon jól tud jönni.

null


6., Zárás és fogantyúk: Kemény kivitelnél biztonsági kulcsos zárral, textilbőrönd esetén erős fémcipzárral készült, összezárható füles kivitel a legjobb választás. A húzókar pedig legyen fokozatmentesen, vagy több hosszban állítható, a fogantyúk ergonomikusak. Fontos, hogy a bőrönd tetején és az egyik oldalán is mindenképpen legyen egy-egy kényelmes fogantyú a hordozáshoz, a négykerekűn pedig plusz egy húzófül.

Fogantyús bőrönd


7., GARANCIA: Miután a fentiek alapján kiválasztottuk a számunkra megfelelő darabot, lényeges, hogy a garanciakártyát minden esetben megőrizzük. Minden bőröndhöz garanciakártyát kapnak a vásárlók, amin a vásárlás napja és a vásárolt üzlet pecsétje is megtalálható. Ezt fontos megőrizni, mert egyrészt igazolja a hivatalos helyről való vásárlást, másrészt meghibásodás esetén igazoló dokumentumként szolgálhat. 
A bőröndökre általánosságban öt éves garancia vonatkozik, de van olyan típusok is, amik tíz éves szavatosságot kapnak.
A garanciakártya mellett ajánlatos a háromjegyű számkombináció rögzítése is, így megóvhatjuk magunkat a későbbi idegeskedéstől. Hiszen a termékek 95%-ban beépített számzár van, a nyitás és zárás funkció egy háromjegyű számkombinációval valósul meg. Nagyon sokan elfelejtik ezt a kombinációt és visszahozzák bőröndjüket, mert nem tudják kinyitni. Jó tanács, hogy mielőtt eltároljuk a bőröndöt, valahová jegyezzük fel a számkombinációt!

Bőröndök

 
8., KÉZIPOGGYÁSZ KISOKOS: A feladandó poggyászokon túl, érdemes néhány szóban a kézipoggyászokat is megemlíteni. A kézipoggyászban általában személyes irataink, a telefonunk illetve a pénzünk kap helyet. (Ajánlatos a fentieken kívül egy-két napra való fehérneműt illetve alapvető tisztálkodási szereket is elhelyezni a kézipoggyászban, arra az esetre, ha bőröndünk véletlenül elkeveredne, így addig sem kell kényelmetlenül érezni magunkat, amíg a csomagunk megérkezik.) A kézipoggyásznak érdemes olyan szövetborítású táskát választani, aminek vannak külső zsebei, így kényelmesen elrakhatók és gyorsan elővehetők a beszállókártyák és egyéb fontos okmányok, míg egy kemény fedelesnél az egész bőröndöt körbe kell cipzárazni ahhoz, hogy kivegyük belőle a dokumentumokat.

Kézi poggyász


Kernya Mariann (Maya)
Fotók: Internet